PROGRAM FUNDUSZE EUROPEJSKIE NA POMOC ŻYWNOŚCIOWĄ 2021-2027 WSPÓŁFINANSOWANY Z EUROPEJSKIEGO FUNDUSZU SPOŁECZNEGO PLUS - PODPROGRAM 2023

  • Drukuj zawartość bieżącej strony
  • Zapisz tekst bieżącej strony do PDF

 

Centrum Usług Społecznych w Srokowie od dnia 15 kwietnia 2024 r. rozpoczyna wydawanie skierowań do otrzymania pomocy w formie paczek żywnościowych w ramach Programu FEPŻ.

Od 12 lutego 2024 r. obowiązują nowe kryteria dochodowe uprawniające do korzystania z pomocy żywnościowej w ramach Programu Fundusze Europejskie na Pomoc Żywnościową 2021-2027.

Pomoc żywnościową w Programie mogą otrzymać osoby i rodziny znajdujące się w trudnej sytuacji życiowej, spełniające kryteria określone w art. 7 ustawy z dnia 12 marca 2004 r. o pomocy społecznej oraz uzyskujące dochód nieprzekraczający:

– dla osoby samotnie gospodarującej 2 056,40 zł (dochód nieprzekraczający 265% kryterium dochodowego uprawniającego do korzystania z pomocy społecznej, tj. 776 zł),

– dla osoby w rodzinie 1 590,00 zł (dochód nieprzekraczający 265% kryterium dochodowego uprawniającego do korzystania z pomocy społecznej, tj. 600 zł).

Osoby chętne, spełniające powyższe kryterium dochodowe, prosimy o zgłaszanie się do pracowników socjalnych Centrum Usług Społecznych w Srokowie w godzinach pracy Centrum (poniedziałek w godz. 8.00 – 16.00; wtorek – piątek 7.00 – 15.00) w celu wypełnienia stosownego oświadczenia. Oświadczenie dostępne również na stronie www.cussrokowo.pl

CELEM PROGRAMU JEST:

Zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących, a jej celami szczegółowymi są:

  • organizacja i koordynacja sieci dystrybucji pomocy żywnościowej składającej się z organizacji partnerskich lokalnych, zwanych dalej OPL, zgodnie z wytycznymi IZ,

  • racjonalne zagospodarowanie artykułów spożywczych otrzymanych z OPO oraz z innych źródeł, na potrzeby udzielania pomocy żywnościowej osobom najbardziej potrzebującym,

  • przekazanie artykułów spożywczych osobom zakwalifikowanym do otrzymania pomocy żywnościowej zgodnie z wytycznymi IZ,

  • prowadzenie działań w ramach środków towarzyszących wśród osób najbardziej potrzebujących zakwalifikowanych do objęcia pomocą żywnościową, mających na celu włączenie społeczne.

Zestaw na Podprogram 2023 dla jednego odbiorcy końcowego obejmuje artykuły spożywcze w łącznej ilości ok. 34 kg, w tym:

1. Artykuły warzywne i owocowe w tym: (groszek z marchewką 1,60 kg, koncentrat pomidorowy 0,96 kg, dżem truskawkowy 1,20 kg),

2. Artykuły skrobiowe w tym: (makaron jajeczny świderki 2,50 kg, mąka pszenna 4 kg, kasza jęczmienna 1,50 kg, płatki owsiane 1 kg herbatniki maślane 0,60 kg, kawa zbożowa rozpuszczalna 0,40 kg),

3. Artykuły mleczne w tym: (mleko UHT 6 l, ser podpuszczkowy dojrzewający 1,20 kg),

4. Artykuły mięsne w tym: (szynka wieprzowa mielona 1,20 kg, szynka drobiowa 1,20 kg, pasztet wieprzowy 0,48 kg, szprot w oleju 0,68 kg),

5. Cukier (Cukier biały 4 kg),

6. Tłuszcze (olej rzepakowy 4 l),

7. Dania gotowe (Fasolka po bretońsku 1,50 kg).

Szczegółowe informacje na temat Programu FEPŻ można znaleźć na stronie:

https://www.gov.pl/web/rodzina/fundusze-europejskie-na-pomoc-zywnosciowa-2021-2027

 

 https://www.gov.pl/web/rodzina/podprogram-2023